EPC
Registratiebelasting van 3% naar 2% vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 verlaagde Vlaanderen de registratiebelasting voor een enige en eigen woning van 3% naar 2%. Bij de aankoop van een huis van bv. 300.000 euro levert deze hervorming dus een belastingbesparing van 3.000 euro op. Dit geldt voor alle notariële aktes verleden vanaf 1 januari 2025.
Aan de voorwaarden voor het gunsttarief is niets gewijzigd. Deze zijn nog steeds: aankoop door een natuurlijke persoon, in volle eigendom en inschrijving binnen drie jaar op het adres.
Kopers van “bescheiden” woningen kunnen daarnaast een extra rechtenvermindering van 1.867 euro krijgen, afhankelijk van de aankoopprijs.
Versoepeling renovatieverplichting in Vlaanderen
Sinds begin 2023 is er de verplichting voor kopers van energieverslindende huizen of appartementen om deze energetisch te renoveren. Dit betekent dat woningen met een energieprestatiecertificaat (EPC) label E of F een verplichte energetische renovatie moeten ondergaan om binnen de 5 jaar tot minstens een label D te komen.
Eerder was een geleidelijke aanscherping van deze eis voorzien, met label A als doel tegen 2040. Dit werd geschrapt, waardoor label D het uiteindelijke streefdoel wordt. `
Bovendien is de termijn voor de uitvoering van de renovatiewerken verlengd van vijf naar zes jaar, wat kopers meer ruimte biedt om te investeren in een duurzamere toekomst.
Introductie Vlaams kotlabel
Wie op 1 januari 2025 in het bezit is van een kot, kan te maken krijgen met het nieuwe Vlaams kotlabel. Dit attest zal dienen als vergelijkingspunt tussen studentenhuisvesting op vlak van kwaliteit en veiligheid. De verhuurder zal hiervoor met attesten moeten kunnen aantonen dat de studentenhuisvesting vergund en brandveilig is en voldoet aan de woningkwaliteitsnormen.
Vanaf 1 januari 2025 is dit niet noodzakelijk in heel Vlaanderen van toepassing. De stad of gemeente heeft een eigen beslissingsrecht over het invoeren van het label. Wordt het toch geïntroduceerd, dan kan ze ervoor kiezen om dit te verplichten of vrijblijvend te houden.
Hernieuwbare energie vanaf 2025
Een aardgasaansluiting is op vandaag de meest voorkomende manier van verwarmen in Vlaanderen. Maar verwarmen op aardgas is weinig klimaatpositief. Daarom geldt er vanaf 2025 een algemeen verbod op nieuwe aardgasaansluitingen bij nieuwbouw. Dit geldt voor zowel woongebouwen (woningen en appartementen) als niet-residentiële gebouwen (kantoren, horeca, …) en is enkel van toepassing voor omgevingsvergunningen aangevraagd vanaf 1 januari 2025.
Wordt de omgevingsvergunning aangevraagd na 1 januari 2025? Dan is enkel een warmtepomp, een warmtenet, een biomassaketel of directe elektrische verwarming nog mogelijk.
ELEKTRICITEIT
Minimumaandeel hernieuwbare energie residentiële nieuwbouw
Zonnepanelen zijn tegenwoordig alom aanwezig in Vlaanderen. Deze zonnepanelen zorgen voor een aandeel hernieuwbare (groene) energie. Doordat vanaf 2025 er niet meer mag verwarmd worden via een aardgasaansluiting, wordt ter compensatie het minimumaandeel hernieuwbare energie verlaagd. Voor dit minimumaandeel zal dan enkel nog rekening gehouden worden met de eigen productie. Dit via thermische en fotovoltaïsche zonne-energiesystemen, dus via zonnepanelen en zonneboilers.
Het nieuwe minimumaandeel stelt dat er via deze zonne-energiesystemen minstens 15 kWh/m2 aan hernieuwbare energie moet voorzien worden. Dit is een verlaging van 10 kWh/m2 ten opzichte van voor 2025 (toen was de norm 25 kWh/m2).
Verplichting zonnepanelen voor gebouwen met hoge elektriciteitsafname
Gebouwen met een hoge elektriciteitsafname vragen veel van het elektriciteitsnet. Daarom stelt de Vlaamse overheid dat tegen 30 juni 2025 er een zonnepanelen-verplichting geldt voor gebouwen met een hoge elektriciteitsafname. Deze hoge elektriciteitsafname slaat op een verbruik dat hoger is dan 1 gigawattuur per jaar (dit is 1 miljoen kWh - ter referentie: een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt zo’n 3.500 kWh per jaar)
Deze zonnepanelen-verplichting geldt voor eigenaars, erfpachters en opstalhouders van dit type van gebouwen. Voor overheidsgebouwen ligt de drempel lager, nl. op 250 megawattuur per jaar.
STOOKOLIE
Wijzigingen in de regelgeving rond stookolie-installaties
Vanaf 1 januari 2025 veranderden in Vlaanderen enkele belangrijke regels rond stookolie-installaties. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste veranderingen.
- Nieuwe termijn voor buitengebruikstelling: bij het buiten gebruik stellen van een stookolietank moet deze voortaan binnen een termijn van 36 maanden geleegd en gereinigd worden.
- Strengere lekdetectie bij nieuwe tanks: nieuwe tanks moeten voldoen aan strengere normen om eventuele lekkages vroegtijdig te signaleren en dus schade aan het milieu te beperken.
- Uitfasering alarmfluitjes: de alarmfluitjes, gebruikt als waarschuwingsmechanisme, wordt geleidelijk aan uitgefaseerd. Dit betekent dat nieuwe installaties zonder alarmfluitjes moeten worden uitgerust met alternatieve oplossingen.
- Uitrusting houder met mogelijkheid tot peilmeting: alle tanks moeten voortaan beschikken over een mogelijkheid om het peil van de stookolie te meten. Dit kan op een eenvoudige manier, bv. met een peilstok.
Verklarende woordenlijst:
- Bescheiden woning: een bescheiden woning is een woning met een maximale aankoopprijs, zijnde max. 220.000,00 euro voor woningen in Vlaanderen en max. 240.000,00 euro voor woningen die gelegen zijn in kernsteden of in de Vlaamse Rand rond Brussel.
Bronnen
- Vlaanderen.be
- De Tijd